Sebzeler - Koyun Ayakları
Ayakları şapka ile turuncu renkte, açık beyaz etli, hafif acı ve ince bir tada sahip mantarlardır. Sonbaharda, özellikle kayın ormanlarında, iğne yapraklı ve yaprak döken ağaçların altındaki ormanlık alanlarda toplanırlar.
Hazırlama İpuçları
Doğadan toplanan ayak mantarları, hasat ve paketleme sırasında kontrol edilse de, aşağıdaki ilkelere uygun olarak temizlenmelidir:
- 2 ila 3 mm ayak kısmını kesin
- Mantarları, şapka ve lamelleri küçük bir fırça ile nazikçe fırçalayarak, varsa diken veya dal parçalarından arındırın.
- Çok büyük örnekleri boyuna dilimleyin
- Sadece gerekli ise (toprak varsa) mantarları suyun altında durulayarak veya nazikçe silerek yıkayın.
Pişirme: her zaman “yüksek ateşte” soteleyerek pişirin ve tercihen çıtır çıtır tüketin.
Dilimlenmiş ve “hazır kullanıma” uygun mantarların sadece pişirilmesi yeterlidir.
Koruma İpuçları